GAP TURU V. KISIM (İshak Paşa Sarayı, Iğdır, Kars)


İshak paşa sarayına göre bence Dolmabahçe daha mütevazı. İshak paşa sarayı bir o kadar etkileyici ve çok güzel... Bu nedenle buraya biraz fazlaca fotoğraf koymuş olabilirim. 



İshak paşa sarayını, İshak bey kızını koruyabilmek için yaptırmış. Topkapı’dan sonra yapılan en büyük ve en ünlü saray. 1784 yılında Doğubeyazıtta tamamlanan sarayın yapımı 99 yıl sürmüş. Saray 14 bölümden oluşuyor. Osmanlı’da kalorifer sisteminin ilk defa uygulandığı saray. Atık su boruları da döşenmiş. İki avlusu var.  Avluların etrafındaki yapılardan oluşan bir külliye.  Toplam 360 odası var .














Yol boyunca Ağrı dağının görüntülerini alıyoruz. Büyük ağrının zirvesinin Atatürk, küçük ağrı zirvesinin ise İnönü olduğunu bir kere de ben burada yazayım. 1892’de düşen meteorun çukuru da gördüğümüz yerlerden biri. 60 m olan derinlik zamanla 30 m’ye kadar düşmüş.




Iğdır, 1992’de şehir olan; 100 bin nüfuslu bir şehrimiz. Eskiden Kars’a bağlıymış. Şeftalisi meşhur. Kuşların göç yolu üzerinde. Ermeni olaylarına atıf olarak 3,5 m yükseklikte anıt yapılmış. Halkı birbirine çok saygılı. Bir tane bile sinema yok. Pamuk yetiştiriciliğinden dolayı Iğdır’a doğunun Çukurovası deniyor. Bozbaş özel yemekleri. Maalesef yiyemedik. Demir bardaklarla servis ediliyormuş. Yaz aylarında sıcaklık 45 derece. Iğdır valisi kim olursa olsun, vali konağının kapısı açık ve bahçesi mesire alanı olarak kullanılırmış. Leylek heykeli var.

Iğdır-Melekli köyü, Tuzluca’da kaya tuzu oluşturuluyor. Tuzluca-Kağızman arasında gelecekte Kapadokya olabilecek bir alandan geçiyoruz. Iğdır yemyeşil… Lavları ve  tüf tepeciklerini görmek mümkün.
 Kars

Iğdır-Kars yolu, Kars’a yaklaştığımızda sarıçam ormanlarının olduğu Allahüekber dağları var. En iyi kar, kristal kar burada yağan karmış. Şehitlik önünde dualarımızı etmek üzere duruyoruz. Sarıkamış, yukarı ve aşağı Sarıkamış olmak üzere iki bölgeye ayrılıyor. Kars’ta Rus binaları üniversite olarak değerlendirilmiş. Kars 44 yıl Rus işgali altında kalmış. O gece Çamkar otelde konaklıyoruz.




 



Hiç yorum yok: